Première Single Food Club: terugblik en vooruitblik

Zondag 2 augustus was het zover, de eerste editie van de Single Food Club. Eerste? Ja want er gaan er meer volgen! Lees hier een kort verslag over de aanloop naar de Single Food Club Première, de avond zelf en de toekomstplannen van de Single Food Club.

Single Food Club – de aanloop

De noodzaak om een Single Food Club te organiseren ontstond omdat er voor mijn gevoel in de horeca, maar ook daarbuiten een taboe heerst op alleen een hapje gaan eten. Singles voelen zich weggestopt in een hoek, onheus bejegend, niet voor vol aangezien of ze krijgen net ongewenst erg veel aandacht door andere klanten of het personeel. Ik vind dat dit moet en kan veranderen en schreef daarom een aantal media aan om de discussie op gang te helpen en dit probleem aan de kaak te stellen. Er zijn immers miljoenen singles in Nederland! Waaronder ikzelf ;-).

Single Food Club – PREMIÈRE

Een week voor het evenement daadwerkelijk plaatsvond, kwam het groots in de media. Ik werd geïnterviewd door Linda Nieuws en Q-music en het evenement werd weekendtip op onder meer Grazia, ELLE Eten en Harpers Bazaar. Mails stroomden binnen; van mensen die zich herkenden in het probleem, van mensen die willen helpen met het opzetten van een editie in hun eigen stad, van mensen voor wie het helaas iets te kort dag was, maar die er de volgende keer ook bij willen zijn en van mensen voor wie het prijstechnisch helaas niet haalbaar was. Allemaal punten om mee te nemen de volgende keer. De aanloop naar het evenement was dus erg druk en leerzaam, maar uiteindelijk was het zover, de avond van zondag 2 augustus!

17.30u-23.30u

Het evenement zou plaatsvinden van 18.00u tot 21.00u, nadat ik echter kenbaar had gemaakt dat ik er al eerder zou zijn, kwam de eerste gast al een half uur vroeger. Meteen werd ik geraakt door haar levensverhaal en vernam ik waarom ze besloot naar de Single Food Club te komen: om nieuwe vriendinnen te maken. Langzaamaan druppelden meer mensen binnen, of ja, buiten eigenlijk, want het was lekker weer dus we konden beginnen met borrelen aan het IJ. Ik was zenuwachtig, maar gelukkig kon iedereen het goed met elkaar vinden en was er gelijk een klik tussen de meesten, te weten vrouwen (77%) en mannen (23%) in de leeftijd van 28 tot 58 jaar. Na een uurtje borrelen besloot ik kort wat te vertellen over het ontstaan van de Single Food Club en de doelen. Ik legde uit wat we die avond gingen doen: gewoon gezellig eten in een relaxte sfeer, tussen de gerechten door wisselen van plek aan tafel om meer mensen te leren kennen en ik gaf nog een tip mee voor als mensen niks hadden om over te praten: samen nadenken over de strategie van de Single Food Club. Dit is er helaas niet meer van gekomen, want iedereen had genoeg gespreksstof. We aten drie gangen (vega, vis, gevogelte of vlees) en dronken erop los. Om 21.00u waren de meesten nog lang niet uitgepraat en uiteindelijk verlieten we het pand pas nadat de keuken al anderhalf uur was gesloten. Een gezellige en geslaagde avond dus!

Na de avond heb ik de deelnemers (uit alle hoeken van het land, van Zwolle tot Hoorn tot Den Haag) elkaars e-mailadressen gegeven.

Testimonials

Angèle, Hoek van Holland: ‘Wat een leuke avond heb ik gehad! De locatie was super!’

José, Amsterdam: ‘Ik geniet er nog steeds van na, het was heel erg leuk en leerzaam, de hartelijke betrokkenheid en warme hartelijkheid doen mijn hart goed. Bedankt voor jouw initiatief voor deze geslaagde avond.’

Froukje, Utrecht: ‘Bedankt voor het initiatief en de mooie avond!’

Jonathan, Utrecht: ‘Graag tot de volgende!’

Mirjam, Amsterdam: ‘Ik vond het super gezellig, de volgende keer haak ik graag weer aan.’

Lisly, Haarlem: ‘Ik vond het erg gezellig en zal in mijn netwerk kijken voor singles die misschien willen aanhaken, die zijn er vast wel!’

Heleen, Amsterdam: ‘I’ll spread the word. Het dijt vanzelf wel uit, op een gegeven moment verschijnen we vanzelf in alle media en krijgen we met zijn allen zo’n cruiseschip aangeboden ;-).’

Single Food Club – de toekomst

Zolang er nog een taboe heerst op alleen eten blijft het nodig om de discussie hierover aan te zwengelen en met een groep erover te discussiëren hoe een en ander kan worden veranderd. Het concept zal ten alle tijden ter discussie blijven staan en worden aangescherpt en de Single Food Club kan in verschillende vormen gaan plaatsvinden. Er wordt op het moment gewerkt aan een planning voor de langere termijn. De Première was een goede editie om met een select gezelschap na te denken over de Single Food Club en het taboe op alleen eten aan de kaak te stellen in de media. Er wordt nu nagedacht over de focus van de volgende editie. Maar natuurlijk moet het ook gewoon gezellig blijven ;-). De volgende editie zal waarschijnlijk in september plaatsvinden op een vrijdagavond. Wil je op de hoogte blijven? Stuur me dan gerust een e-mail: valerie@vlinderproducties.com.

Bedankt

Graag wil ik iedereen enorm bedanken die aandacht heeft gegeven aan de Première van de Single Food Club. Zonder jullie: deelnemers, doorvertellers en media was het niet het succes geworden dat het was. Thanks!

Valerie – Single Food Club